In de afgelopen weken is de rente bij bijna alle banken negatief geworden, nog niet voor de “kleine” spaarder maar de bij de spaarrekeningen boven de EUR 1.000.000 wordt inmiddels tot 0,5% in rekening gebracht! Dit is een waar paradijs voor leners maar helaas een krijgen spaarders en veilige beleggers tranen in hun ogen…wat nu? Diverse triggers om het eens over de lage of negatieve rente te hebben. Wat dacht je van sommige Deense hypotheken waarop je tegenwoordig rente ontvangt in plaats van betaalt? Of van de Duitse overheid die 1 miljard leent voor 30 jaar zonder ook maar één euro aan rente te betalen?

De Nederlandse overheid leent tegen negatieve rente

Maar het mooiste nieuws kwam van de BV Nederland, de Nederlandse overheid gaat 50 miljard euro in een investeringsfonds te stoppen. Het doel van het fonds is om investeringen te doen in betere infrastructuur, beter onderwijs en innovatie. Écht investeren in de toekomst dus, met als opbrengst een grotere economie in de toekomst. Kabinet wil staatsschuld fors verhogen voor extra investeringen– Volkskrant.

Wie gaan die 50 miljard ophoesten? Dat zijn de pensioenfondsen, vermogensbeheerders en spaarders die nog steeds Nederlandse staatsleningen opnemen als “veilig” deel binnen hun beleggingsportefeuille. Daar willen ze dan vast een nette vergoeding voor ontvangen… Maar nee, ze zijn bereid er en passant rente (stel 0,4%) voor te… BETALEN!!??

Ja, de Nederlandse Staat leent geld om te investeren, stel 50 miljard en krijgt daarvoor élk jaar 200 miljoen aan rente! Het moet niet veel gekker worden.

Vraag naar ‘veilige’ beleggingen blijft toenemen

Met de diverse centrale banken weer in de modus van verruimen neemt de vraag naar veilig papier (Staatsobligaties) alleen maar toe. Sinds begin 2019 zijn de lange rentes in alle landen flink gedaald, vaak méér dan een half procent. Ook nu nog bevinden we ons op historisch lage niveaus onder nul. Dat is ook niet zo vreemd als je kijkt naar de instroom in obligatiefondsen en obligatie-ETF’s (trackers), dat gaat per week met miljarden tegelijk. Hierdoor hebben nu enkele overheden grote delen van hun staatschuld tegen negatieve rente genoteerd staan op de kapitaalmarkten.

Grijze haren?

Misschien zou je denken dat ik van dit fenomeen grijze haren krijg… Maar zoals je weet heb ik er weinig mee op dat er geld wordt uitgeleend aan overheden onder bijbetaling van rente. Zeker als de koopkracht van dat spaargeld verder wordt aangetast door inflatie en belastingen op vermogen. Maar nee, met deze subtitel doel ik hier op de vergrijzing van de gemiddelde Europeaan of nog erger, de Japanner.

Afgelopen jaar heb ik door Japan mogen reizen, een mooi en boeiend land. “Wel een beetje vreemde jongens die Japanners” zou Asterix zeggen. Schokkend was te lezen dat over 1.000 jaar de laatste Japanner het licht uitdoet. Inmiddels worden er in Japan een stuk minder kinderen geboren dan er ouderen overlijden, een krimp van de bevolking. En diegenen die er nog zijn, nog altijd 125 miljoen inwoners, zijn gemiddeld elk jaar een beetje ouder. Kijken we naar Europa dan zien we zeker parallellen in landen als Duitsland en Italië, weliswaar met iets vertraging.

Langdurig lage rente

Vergrijzing leidt tot voorzichtig(er) beleggen. Al die ouderen hebben gemiddeld meer geld dan jongeren en daarnaast een kortere beleggingshorizon. Het geld is immers vaak nodig als aanvulling op inkomen. Als de ouderen dan voor veilige havens kiezen… al dan niet via hun pensioenfondsen… dan daalt de rente om vervolgens nog heel lang ultra laag te blijven. Althans, dat vermoed ik. Kijk maar naar Japan waar dit al ruim twee decennia aan de gang is en de rente rond nul ligt.

Paradijs voor investeerders

Zijn er dan ook groepen die van deze lage/negatieve rentes profiteren? Zeker, bijvoorbeeld huizenkopers met extreem lage hypotheeklasten, overheden zoals Nederland die rente ontvangen in plaats van betalen en bedrijven die bijna gratis kunnen lenen.

Het obligatie/spaardilemma

Moet je dan als calvinistische Nederlander meedoen met deze gekte? Ik pas ervoor om mijn (overtollige) gelden te beleggen in gegarandeerd negatief renderende beleggingen. Voor mij dus géén spaargeld naast mijn buffer en al helemaal géén obligaties! Ook niet in een ‘veilig’ mixfonds. Zit jouw adviseur of vermogensbeheer nog steeds obligaties voor jouw portefeuille te kopen…? Mijn geld is aan het werk op de beurs, onder andere in het RBA Fonds: Rustig Beleggen in Aandelen. Een belegging met een neutraal risico dat je ook duidelijk in bijgaande grafiek ziet:

Ons fonds heeft tot doel om een marktconform rendement te behalen maar wel met ongeveer de helft van het risico van de beurs. Alle standaardoplossingen zullen dit invullen met behulp van het opnemen van obligaties, niet het RBA Fonds.

De bescherming wordt geboden door de (saaie) conservatieve aandelen waar wij in beleggen zoals Nestlé en Coca-Cola én onze defensieve optiestrategie. Meer informatie vind je hier op deze website.

Conclusie

De negatieve spaarrente is een feit. Daarbij komt dat wij langzaam vergrijzen en dringt zich de vraag op of wij voor een langdurige periode van lage rentes staan. Daar hebben alle beleggingsoplossingen die in cash en obligaties beleggen veel last van. De standaardoplossingen werken niet meer! Alternatieven zijn er nauwelijks maar verdiep je eens in het RBA Fonds, een van de weinige beleggingsfondsen met een neutraal profiel zonder(!) obligaties.

Negatieve spaarrente: wij zijn er klaar voor!

Deze blog dient slechts ter informatie en is niet bedoeld als advies en niet toegespitst op de persoonlijke situatie van individuen. Rob Stuiver is fundmanager van het RBA Fonds en het VOC Fonds. Participeren in het RBA Fonds is mogelijk via de website of via uw eigen broker (ABN Amro & BinckBank. Rob schrijft deze blog op persoonlijke titel. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van de beleggingsstrategie van onze beleggingsfondsen, waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@rbafonds.nl.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF EN VOLG DE ONTWIKKELINGEN VAN HET RBA FONDS