De meeste mensen die dit lezen beleggen reeds, hoe kom je anders op het idee deze blog te lezen…. Dus bij deze de opdracht aan u, als gewaardeerde lezer van mijn blogs, om hem naar 10 personen door te sturen. Niet dat het een kettingbrief is, maar zo kunt u een aantal aanstaande beleggers, twijfelende spaarders en jonge mensen met hun eerste belegbare gelden over de streep trekken.

 

De eerste effectenaankoop…

U herinnert zich vast uw eerste belegging nog wel. In mijn geval Robeco Totaal. Een soort mix fonds uit de jaren ’80 met een mix van aandelen, vastgoed, obligaties en cash. Ik kocht ze een paar maanden na het starten in mijn eerste baan. Voor ‘t eerst van mijn leven ging ik beleggen. Ook toen al had ik een Robeco fetisj, lijkt het wel.

Het was augustus 1987 en de beurs deed het prima. Twee maanden later kwam de beroemde beurskrach en verloor ik 10% op een relatief veilig mixfonds. Dat zijn nou van die momenten die je toekomst als belegger bepalen. Heb je er je meteen je buik van vol of denk je, we stoppen er op deze lagere niveaus wat bij?! Mijn keuze indertijd laat zich raden…..

 

Onbekend maakt onbemind

De afgelopen 20 jaar zijn we echter niet verwend als Hollandse beleggers. De AEX staat op hetzelfde niveau als in 1998/1999 en slechts een beetje dividend viel ons ten deel. Wereldwijd was het wel ietsje beter, maar ook daar spreken we over een beneden gemiddelde periode. Een periode waarin ook veel méér dan een normale hoeveelheid ongelukken zijn gebeurd. Veel beleggers beginnen met een kleine portefeuille, vaak bestaande uit slechts één of een paar bedrijven. Liefst iets bekends. Mijn vriendin begon 4 jaar geleden te beleggen. Slechts één aandeel, Banco Santander. Logische keuze als Spaanse. In Nederland had de keuze maar zo op ING kunnen vallen. Gelukkig ging het goed en al snel hadden we er in de wereld weer één van die zeldzame vrouwelijke beleggers bij….. Maar het had ook heel anders kunnen gaan: twee jaar later begon haar dochter te beleggen, ook weer één aandeel en ja hoor, weer Banco Santander. En die daalde in het eerste jaar van 5€ naar 3,50€…. De lol was er snel vanaf. Geen interesse meer in aandelen en pas toen Santander weer opkrabbelde kwam de interesse terug en begint ze nu beter gespreid te beleggen…

 

Wat wil ik nu zeggen met deze waargebeurde verhalen?

Heel simpel, zorg dat je wél gaat beleggen, uiteindelijk verdien je daar geld mee. Maar verklein de kans op een eerste slechte ervaring. Het barst inmiddels van mensen die zeggen: “Beleggen? Nooit meer! Daar heb ik mijn vingers ooit een keer lelijk aan gebrand”.

 

Een goede start is een rustige start

Terwijl, als deze teleurgestelde beginnende belegger in een goed gespreide portefeuille van Conservatieve aandelen had belegd…… Was er nooit een langdurig ongeluk gebeurd en zou het aantal beleggers in Nederland nu geen 1,2 miljoen huishoudens bedragen maar minimaal rond 4 miljoen liggen. Net als (relatief) in de Verenigde Staten ca. 33% van de huishoudens aan het beleggen is.

Een goede portefeuille zoals bijvoorbeeld, u raadt het al, Robeco Conservative Global Equities kan ook een stuk dalen in een crisis als 2008, maar waarschijnlijk een stuk minder. Een dalende beurs gaat dan niet volledig aan u voorbij, maar het doet minder pijn en ook het herstel tot een nieuwe top duurt meestal minder lang….

 

Vertrouw de expert

Een veel gehoorde reden is dat iemand niet gaat beleggen omdat hij of zij er geen verstand van heeft. Wat een onzin. Daar heb je betrouwbare experts voor zoals Robeco. Terwijl ik dit schrijf en van Amsterdam naar Alicante vlieg ken ik de piloot niet maar vertrouw hem wel. Transavia zal toch een bepaalde standaard aan kwaliteit hebben. Maar van de turbulentie onderweg heb ik weinig verstand en ook niet van de aerodynamica die het vliegtuig helpt opstijgen en landen. Vertrouw dus ook uw Low Volatility manager zou ik zeggen. Of wees argwanend en je resultaat is helaas vaak minder optimaal.

Wilt u als belegger meer weten over beleggen in Conservatieve of Low Volatility Aandelen, bekijk dan onze nieuwe website. Hier is een heel Visie & Kenniscentrum aanwezig met alles wat u altijd al hebt willen weten over beleggen.

Veel beleggingsplezier alvast en doe een ander ook een plezier: stuur door!

Rob Stuiver is fund manager van het RBA Fonds. De beheerder Stuiver Asset Management heeft een AFM-vergunning. Participeren is mogelijk vanaf EUR 10.000. Rob Stuiver schrijft deze blog op persoonlijke titel. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van zijn beleggingsstrategie waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@rbafonds.nl

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF EN VOLG DE ONTWIKKELINGEN VAN HET RBA FONDS