Veel aandelenselectiemethodieken heb ik de afgelopen 25 jaar als belegger voorbij zien komen. In de jaren ’90 was het de groeiende winst die vaak centraal stond, dus hoe hoger de winstgroei, des te hoger de K/W verhouding van een aandeel mocht zijn. Na de ineenstorting van de bullmarkt in 2001-2003 kwamen daar defensievere methodes voor in de plaats. Jarenlang was ik fan van de, door ABNAMRO topbelegger Wouter Weijand, gestarte High Dividend Funds. Uit onderzoek bleek dat, indien je streng selecteerde op dividendrendement, de returns hoger lagen dan het marktgemiddelde en de risico’s lager. Daar voegde hij ‘en passant’ nog aan toe het afdekken van de vreemde valuta, die je met een wereldwijde belegging nu eenmaal binnenkrijgt. Met name betreft dit het USD risico. Ook dat zorgt voor risicoreductie.

Teleurstellend was echter het soms achterlopen van de dividend indicator bij een meltdown zoals we in 2008 mochten beleven. Robeco was, vlak daarvoor, al live gegaan met zijn wereldwijd Low Volatility benadering. Hierover is meer te vinden op onze site en uiteraard die van Robeco. Pim van Vliet was en is hierachter de drijvende kracht. En mijn tweede grote leermeester, los van ome Warren (Buffett) natuurlijk. Al het goede komt in drieën…..

In diverse blogs sprak ik over de mooie risk versus returnverhoudingen van een aantal US trackers zoals de SPLV, USMV, XRLV, XSLV, XMLV, EEMV, ACWV en EFAV volgt tzt. Allemaal Low Vol trackers, al dan niet minder rentegevoelig, of small cap of Emerging Markets etc. En op zich hebben ze allemaal bovengemiddelde dividend rendementen. Dus waarom nog verder zoeken?

De SPHD, een nieuwe ontdekking!

Maar wat nou als de heren Van Vliet en Weijand toch allebei gelijk hebben? Mijn oog (eerlijk gezegd het oog van mijn mede fundmanager Joep van Bohemen) viel onlangs op de inmiddels bijna 5 jarige SPHD tracker. Niet te verwarren met de door ons gehate SPHB (High Volatility stocks) tracker. De SPHD tracker van Powershares selecteert vrij eenvoudig. Pak de 75 aandelen met het hoogste dividend in de SP500. Dat lijkt op de eerste stap uit het proces van Weijand. Maar bij stap twee laat de SPHD de 25 meest volatiele aandelen uit deze groep uitvallen. Dat lijkt meer op de aanpak van Van Vliet. Al doe ik beide heren hier te kort mee, ze doen nog wel wat meer, maar kort door de bocht is dit een mix van het gedachtengoed van deze 2 heren. Ik ben benieuwd naar de uitkomsten…

En dat ziet er keurig uit. Hoewel het in 2017 vooralsnog tegenvalt met slechts 3% rendement tov 9% voor Low Volatility (bedankt Joep dus dat je dit nog even 4 maanden onder de pet hebt gehouden), zijn de returns over langere periode ronduit fenomenaal. En dat voor iets dat zo simpel is…..  Slechts 50 aandelen, gewogen obv hun dividend rendement overigens.

blank

Zou het misschien aan een hele vreemde sectorverdeling liggen?

Zoals u kunt zien is dit best een breed gespreide portefeuille en bij de individuele componenten kom je flink wat grote namen tegen als Exxon, Coca Cola, Procter Gamble en vele anderen. De rendementen van de afgelopen 25 jaar zijn dus zeer goed te noemen, deze strategie komt fluitend de 2001-2002 crisis door, daalt wel wat harder dan de SPLV in de 2008 meltdown maar nog altijd een stuk minder dan de SP500 zelf. En na 25 jaar gemiddeld 3.3% extra return, bravo. Tijd voor wat kritische opmerkingen desondanks….

Is selecteren op dividend geen Value Trap?

Het Low Volatility effect is zo langzaam aan wel breed geaccepteerd, maar het meest opvallende eraan is niet de Low Vol. Het meest opvallende is het zwaar achterblijven qua rendementen van de kwart meest beweeglijke aandelen. Die brengen dus veel méér risico met zich mee en leveren ook nog eens een stuk minder op. In die groep wil je dus sowieso niet beleggen, ook niet als dividend liefhebber. Daarin zitten vaak de aandelen die nog wel een hoog dividend betalen, maar waarvan het maar de vraag is of ze het kunnen handhaven. Dus door het afwijzen van 25 ‘High-risk-High-dividend’ aandelen omzeil je deze Value trap.

Is Low Volatility niet te duur op het moment?

Deze vraag is lastiger te beantwoorden, bijna niets in de markt is echt goedkoop, ook Low Vol aandelen niet. Maar beleggers zoeken rendement, liefst direct rendement zoals dividend. En als je, net zoals ik, vermoed dat het met die toekomstige rentestijging wel mee gaat vallen…dan blijven dividendzoekers de SPHD componenten vast wel opnemen in hun portefeuilles.

Is de VS niet te duur tov Europa? Of moet je small caps nu juist kopen?

Daar zijn de meningen helemaal over verdeeld, onlangs kwam Powershares overigens met een IDHD en XSHD variant. De IDHD voor International Developed en XSHD voor Amerikaanse Small Caps. Te korte ‘live’ historie met enkele maanden, de backtest zal er vast ook geweldig uitzien. Ik noem het maar ter informatie, deze blog is immers niet bedoeld als concreet beleggingsadvies maar wel als ideeëngenerator voor de beleggende liefhebbers.

Leestip: in hoofdstuk 4 ‘Conservatieve Aandelen’ van het boek van Rob ‘Van Stuiver tot Miljardair’ staat nog veel meer achtergrond over deze aandelen. Net als op ons kennisportaal op www.vocbeleggen.nl

Rob Stuiver is fund manager van het RBA Fonds. De beheerder Stuiver Asset Management heeft een AFM-vergunning. Participeren is mogelijk vanaf EUR 10.000. Rob Stuiver schrijft deze blog op persoonlijke titel. De effectenposities die in deze blogs besproken worden zijn (bijna) altijd onderdeel van zijn beleggingsstrategie waardoor hij hier positie in heeft. De informatie in deze blog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op info@rbafonds.nl

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF EN VOLG DE ONTWIKKELINGEN VAN HET RBA FONDS